○(まる)ですか、×(ばつ)ですか。 Igaz vagy hamis?
- 1)日本にお茶が伝わったのは今から1000年以上前のことである。
- 2)お茶が日本に伝わると、お茶は特に庶民の間で人気の飲み物となった。
- 3)日本の一人当たりの緑茶消費量は世界1位である。
- 4)首都圏では3分の2以上の人が毎日緑茶を飲む。
- 5)日本で一般的に飲まれている煎茶は、中国などでもよく飲まれている。
- 1) Már több, mint ezer évvel ezelőtt behozták a teát Japánba.
- 2) A tea főleg a köznép körében lett népszerű a behozatalát követően.
- 3) A japánok fogyasztják a legtöbb zöld teát egy főre számolva a világon.
- 4) A nagy tokiói agglomerációban élő emberek kétharmada fogyaszt zöld teát mindennap.
- 5) A szencsát, a legtöbbet fogyasztott teát Japánban, Kínában is sokan isszák.
答え
- 1)○ 正確にいつお茶が日本に伝わったかは明らかにされていないが、1000年以上前に中国から伝わったという説が有力である。
- 2)× お茶は長い間支配階級の間で飲まれる高級品であった。 庶民の間でも飲まれるようになったのは、今から300年ぐらい前のことである。
- 3)○ 日本では一人当たり年間650グラムもの緑茶を消費している。(http://www.o-cha.net/japan/teacha/detail_j.asp?id=125)第2位はベトナム、3位は中国と、緑茶は主に東アジアの国で飲まれている。
- 4)○ 首都圏で行われたあるアンケートの結果、72.3%の人がほぼ毎日お茶を飲んでおり、さらに一週間に一回以上飲む人を合わせると、この割合は89.6%となる。(http://www.o-cha.net/japan/teacha/detail_j.asp?id=126) 緑茶の消費は食生活の多様化とともに減少傾向にあるが、中高年層を中心に依然として高い人気を誇っている。
- 5)× 日本でよく飲まれている煎茶は、蒸して製造する点で独特であり、生産消費ともにほぼ日本国内に限られている。 煎茶は70度前後のお湯で淹れ、1,2分待ってから浸出のがよいとされる。
Válasz
- 1) ○ Bár még nem tudjuk, hogy pontosan mikor hozták be, azért a legelfogadottabb vélemény szerint legkésőbb 1000 évvel ezelőttről, Kínából származik a tea.
- 2) × A tea évszázadok során luxusital volt, amelyet csak az uralkodó osztályba tartozó emberek engedhettek meg maguknak. Csak kb. 300 évvel ezelőtt kezdett teázni a köznép is.
- 3) ○ Japánban egy emberre számítva évente kb. 650 gramm zöld teát fogyasztanak. A második legtöbbet fogyasztó ország Vietnam, a harmadik pedig Kína, így a zöld teát főleg Kelet-Ázsiában isszák.
- 4) ○ Egy a Tokió agglomerációjában végezett felmérés szerint az emberek 72,3%-a szinte mindennap, 89,6%-a pedig legalább egyszer egy héten iszik zöld teát. Bár egyre kevesebb zöld teát isznak a japánok az étkezési szokások változása miatt, még mindig népszerű főleg az idősebb emberek között.
- 5) × A szencsát, Japánban a legáltalánosabban fogyasztott zöld teát többi tea gyártási módszerétől eltérően gőzöve gyártják. Főként Japánban gyártják és fogyasztják, máshol nem nagyon jellemző. A szencsát kb. 70 fokos vízzel szokták készíteni és egy-két perc várakozás után válik ihatóvá.
0 件のコメント:
コメントを投稿